Notice the Difference!

Wat is het nut van executive coaching?

Die vraag krijg ik wel eens, wat is het nut van executive coaching? En ja, met cijfers kan je veel bewijzen maar getuigen spreken boekdelen!

Toegenomen EQ en zelfinzicht – Een kort lontje
Hoe meer zicht je krijgt op je persoonlijke triggers waardoor je makkelijk de kast op zit, nemen je mogelijkheden tot zelfregulatie toe. Je bent dan beter in staat om zowel jouw emoties als die van anderen constructief aan te pakken.

Pieter heeft een kort lontje! Hij is zo gedreven om resultaten neer te zetten dat hij zich makkelijk laat meeslepen door zijn eigen ongeduld of zijn (te) hoge lat. Als collega’s te traag of niet opleveren wat hij verwacht, is dat onmiddellijk zichtbaar in zijn non-verbale en verbale reacties. Hij beslist zelf onze hulp in te roepen om dit aan te pakken nadat meerdere medewerkers zijn team verlaten hebben. En er zich intern ook geen kandidaten meer aanbieden gezien zijn reputatie. Na de coaching kijkt hij nog net zo gedreven, maar meer vanuit nieuwsgierigheid dan vanuit oordeel naar zijn team en hun resultaten.

Verhoogde veerkracht – Grenzen zijn gezond
Als leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie, ook in de wijze waarop je met hoge werkdruk omgaat. Erika werkte zich te pletter en dat mag je best letterlijk nemen want enkele jaren geleden ging ze er totaal onderdoor in een burn-out. Sinds haar terugkeer worstelt ze met de angst om te hervallen enerzijds maar anderzijds ook met het doseren van werk en privéleven. Door heel bewust bezig te zijn met die balans voor zichzelf, geeft ze ook het voorbeeld aan haar hele departement dat grenzen gezond zijn. Zo moedigt ze haar teamgenoten ook aan om daar alert voor te blijven.

Betere gespreksvaardigheden – Onrust verdwijnt niet vanzelf
Zonder het goed te beseffen, dragen leidinggevenden bij aan het neerhalen van de werksfeer, staan ze team cohesie in de weg en demotiveren ze medewerkers.

In Evelynes team heerst er al enkele maanden onrust. Verschillende collega’s kunnen er niet meer samen door één deur. Uit verschillende gesprekken blijkt dat vanuit haar eigen conflictaversie, Evelyne liever laat betijen. Ze hoopt dat de zaken zich vanzelf zullen oplossen. Mispoes!

Het tegendeel is waar en alles loopt stilaan uit de hand. Evelyne doet nochtans haar best door met ieder teamlid afzonderlijk in gesprek te gaan. In de coaching gaan we dieper in op de wijze waarop ze luistert en leert ze actief te bevragen waardoor ze een beter zicht krijgt op de kwestie. Haar voorkeur voor 1-op-1-gesprekken, blijkt dé bron van verwarring: teamleden proberen de puzzelstukken samen te leggen, krijgen ze de indruk dat Evelyne verdeeldheid zaait onderling. Gesterkt door de coaching, voert ze nu op regelmatige basis team meetings en bevordert zo de open dialoog. Het vertrouwen is gegroeid binnen het team maar ook naar haar toe als leidinggevende.

Flexibelere mindset – Zelfsturing
Recent kwamen klachten rond overschrijdend en machtsmisbruik volop in de actualiteit. Dit speelt helaas soms ook binnen organisaties. Ann werd hierdoor opnieuw getriggerd. Ze werd terug gekatapulteerd naar haar eigen verleden waar ze zo hard van weggelopen was. Ze liep er een aantal weken serieus onder gebukt maar ging dan bij zichzelf te rade. Wat raakt me het meest in deze verhalen? Wat roept dat bij mij op? Wat wil ik voor mezelf hierdoor bereiken? En wat zal me dat opbrengen?

Voor haar coaching traject zou ze veel langer geleden hebben onder het juk van deze emotionele herbeleving. Nu kon ze zichzelf de juiste vragen stellen, met meer afstand kijken naar de keuzes die zij wilde maken en wie zij koos te zijn in deze omstandigheden. #fierecoach.

Toegenomen motivatie – Rome is niet op één dag gebouwd
Laurent is net in de rol van leidinggevende gestart. Vroeger maakte hij deel uit van het team. Hij zag waar het fout liep en had een goed beeld van hoe hij het zou willen aanpakken. Maar eens op die stoel komen de muren op hem af omdat hij geconfronteerd wordt met interne procedures, complicaties, onmacht en de traagheid der dingen. Het gebrek aan overzicht en voortgang vreten aan zijn motivatie. Waarom wilde hij eigenlijk leidinggevende worden? Kon hij niet gewoon terug als expert aan de slag?

Dankzij de coaching slaagt Laurent erin om zijn intrinsieke motivatie terug te vinden, keuzes te maken in de prioriteiten die hij wil stellen en een aantal managementvaardigheden aan te scherpen die hem in staat stellen om bepaalde resultaten sneller te boeken. Hij heeft nu terug zin om erin te vliegen door de voldoening die hij haalt uit de kleine stapjes vooruit die hij elke dag zet.

Zoek je meer inspiratie over hoe je een goeie executive coach kan kiezen, lees dan ook onze blog ‘Hoe Scheid je het kaf van het koren’.

Wil je meer weten over onze coaching aanpak, contacteer ons dan via info@noticethedifference.be

* de namen van de betrokkenen werden gewijzigd om de hun privacy te garanderen

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?