Notice the Difference!

Op het groeipad van een leidinggevende

Toen ik Veerle begin vorig jaar voor het eerst ontmoette, zag ik een jonge, pittige dame; gedreven, ambitieus en niet op haar mondje gevallen. Kortom, aanstormend geweld. Het was duidelijk dat ze veel potentieel had en dat werd ook opgemerkt binnen het bedrijf. Ik kreeg de vraag om haar te coachen zodat ze verder en sneller kon groeien als leider.

Onzeker
Ze had recent de leiding over een team van experten gekregen, die bijna allen ouder waren en meer ervaring hadden binnen het domein. Ze waren zeer krap bemand en daarbovenop waren er enkele sleutelfiguren die verkozen het schip te verlaten. Haar leidinggevende geloofde sterk in haar maar blonk door omstandigheden helaas uit door afwezigheid. Neem daarbij de Covid19-context waarbij bijna iedereen van huis uit werkte. Dat maakte het bijzonder uitdagend voor haar om haar plaats als leidinggevende in te nemen en dat bracht haar aardig aan het twijfelen:

  • Was zij wel de beste persoon op deze plaats?
  • Hoe neem je die plaats dan in zodat je gedragen wordt door je team en de nodige impact kan uitoefenen naar peers en senior management?
  • Hoe kan je meer vragen van mensen en toch in verbinding met je team blijven?
  • Hoe blijf je leiden in dergelijke onzekere tijden waarin je zelf de antwoorden niet hebt maar je team wel verwacht dat jij richting geeft?

 

Aan de slag
Al meteen bij de intake ontmoette ik een vat vol emoties. Maar wat doe je met die emoties? Je houdt ze in, zo had ze het geleerd. “Want emoties hebben geen plaats op de werkvloer!” Hmm, een overtuiging om even onder de loep te nemen dus, want door de vele pogingen om de emoties uit het werk te houden, liep de emmer regelmatig over en kwam ze veel te hevig en ongecontroleerd uit de hoek.

Vanuit Insights Discovery gaven we Veerle zicht op haar persoonlijke voorkeuren en hoe deze verschilden van die van anderen. Ze kreeg meer inzicht in haar eigen functioneren, in haar persoonlijke valkuilen en ontwikkelde meer begrip voor andere voorkeuren.

Doorheen de cases die we bespraken, bleek ook de nood aan meer concrete handvaten. Hoe geef je constructief feedback? Hoe structureer je gesprekken met medewerkers? Hoe breng je moeilijke boodschappen over op een doeltreffende wijze?

En als kers op de taart kon Veerle haar nieuwe inzichten testen in de wei. Ze was helemaal niet vertrouwd met paarden en ook wat terughoudend bij de start. Haar angst en spanning resulteerden in een racende pony, die met zichzelf geen blijf wist. Tot Veerle haar prestatiedrang opgaf en letterlijk zei: “Dit lukt niet! Ik stop ermee!” Feline, de pony, draaide zich prompt achter Veerles rug naar haar toe en kwam in alle rust knuffels vragen. Vanuit de verbinding die er toen was, kon Veerle Feline ook opdrachten geven die ze met plezier voor haar volbracht.

De opbrengst
Na 6 coaching sessies gespreid over 8 maanden, kan Veerle nu meer, beter en sneller afstemmen op anderen omdat ze kon ervaren hoe ze zelf de spiegel voor anderen kan zijn. En vanuit die verbinding vergroot ze ook haar impact op mensen die mogelijk handelen vanuit een totaal ander wereldbeeld. Ze wordt gedragen door haar team en krijgt ook dingen gedaan van mensen buiten haar eigen team.

Maar Veerles grootste winst zat zeker in haar toegenomen zelfvertrouwen. Dat voelde ze zelf, straalde ze uit en dit werd opgepikt in de hele organisatie. Er was geen twijfel meer, deze dame was de juiste persoon op de juiste plaats en ziet nog een mooie leiderschapstoekomst tegemoet.

Wil je meer weten over onze coaching aanpak, individueel of in team? Wij horen je graag via info@noticethedifference.be

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?