Notice the Difference!

The Leader I am

Vorige week stond Frederik bij mijn paard Gin in de wei. Frederik is al een tijdje in coaching en ik heb hem leren kennen als een zeer gedreven man met een duidelijke visie. Hij heeft een innemende persoonlijkheid en weet zijn boodschap op enthousiasmerende wijze te brengen. ‘You like him or you don’t!’: hoor ik uit zijn omgeving. Feit is dat sommige medewerkers hem al jaren trouw volgen, ook naar andere werkgevers.

Frederik stapt vol overtuiging en geprikkeld nieuwsgierig de weide in en start met een eerste leidopdracht. Hij gaat alvast voorop en Gin volgt zonder aarzeling! Missie geslaagd, zegt de licht prestatiegerichte leider! Of toch niet …?

Gin

Hoe leid jij je team?
Je kan je team leiden vanuit verschillende posities. De voorkeur van Frederik gaat duidelijk uit naar de Alfa-positie (zie tekening), of de dominante houding. Een positie die hem zeker dient bij het opstarten van projecten of het managen van een crisis. Maar hoe zit het met de ondersteunende rol, die je als leider ook opneemt, de Relationele positie? Frederik test het uit en tracht Gin te leiden door naast hem te lopen. Meteen merkt hij dat hij door Gin geparkeerd wordt tegen de omheining. Hij kan geen kant meer uit! “Ik slaag er niet om hem op afstand te houden van hieruit, zegt Frederik. En dan ziet hij de link met elke dag. Vanuit de coachende houding of de relationele positie, kan Frederik letterlijk wakker liggen van de problemen van medewerkers. Dan komen ze te dichtbij en weet hij geen grens meer te trekken voor zichzelf. Zijn uitdaging blijkt: ‘hoe kan je je ruimte bewaken en toch dicht bij je ploeg staan?’

Kijk in de (paarden)spiegel
Essentieel is dat je de positie die je als leider inneemt, niet laat afhangen van jezelf, je kunnen of jouw voorkeurspositie. Je positie dient af te hangen van wat diegene die je leidt nodig heeft in die specifieke situatie. En uiteraard steeds vanuit de bewegingsvrijheid die jij nodig hebt om gezond te blijven functioneren.

Toegegeven, dat is makkelijker gezegd dan gedaan want we hebben allemaal een natuurlijke positie die we invullen. We zijn ons niet steeds bewust van de alternatieve opties of onze blinde vlekken bij het opnemen van een andere positie. Onze paarden spiegelen je dat graag!

Wat met positie R?
Lindsey geeft nog maar een jaar leiding als ze bij ons in de wei komt. Ze is een gedreven en meelevende dame, die het beste voorheeft met haar teamleden en collega’s. Ze wil zo graag voor iedereen goed doen en moet tot haar teleurstelling en uitputting vaststellen dat dit in haar omgeving vaak niet opgemerkt of gewaardeerd wordt.

Bij de aanvang van het coaching traject is Lindsey bijna opgebrand. Al haar inspanningen ten spijt moet ze vaststellen dat ze meer geeft dan ze terugkrijgt. Ze wordt daar moe van, maar ook moedeloos. Voor de start van de oefening schat Lindsey de moeilijkheidsgraad van de verschillende deelopdrachten in. Ze voelt zich het meest aangetrokken tot leiding nemen door schouder aan schouder te lopen – niet verwonderlijk! Zo doet ze dat immers ook met haar medewerkers en collega’s. Ze heeft een uitgesproken voorkeur voor de coachende stijl van leidinggeven, de R-positie.

Ze vermoedt dat vooroplopen voor haar het moeilijkste zal zijn. Eigenlijk heeft ze geen ervaring met die positie, want in haar overtuiging dring je jezelf dan op. ‘Je neemt dan een plaats in waar je geen recht op hebt, onder gelijken.’ In haar ogen appreciëren medewerkers het niet als je een té uitdrukkelijke leidersrol inneemt.

Lindsey leidt het paard Tonic tot haar eigen verbazing vlot doorheen de verschillende fases van de oefening. Hij volgt haar met plezier, of ze nu voor, naast of achter hem staat. Het is voor hem helemaal duidelijk wat ze wil en de verbinding tussen hen is sterk. Dat blijkt voor Lindsey een verhelderende ervaring wanneer ze de vertaalslag naar haar dagelijkse context maakt.

Wat als ze nu ten aanzien van haar collega’s wat vaker het voortouw zou nemen? Gewoon de trekkersrol zou opnemen, als ze voelt dat dit goed zou zijn voor het team? Hoe zouden zij dan reageren? Zouden ze dat toelaten? Of zou ze daardoor te veel ruimte innemen? Lindsey staat te popelen om haar nieuwe inzichten in de praktijk te toetsen.

Maak jezelf niet kleiner
Bij de volgende coaching afspraak, enkele weken later, bevestigt Lindsey heel fier hoe positief de collega’s reageren. Het brengt haar de nodige rust, om zichzelf toe te laten het voortouw te nemen en zich niet kleiner te maken dan ze is, ten voordele van de verbinding. En blijkbaar kan ze perfect in verbinding met collega’s blijven én de leiding nemen bij initiatieven en projecten. Zo voelt ze zich bovendien meer in verbinding met zichzelf. Ze is op die manier trouw aan wie ze echt is, waardoor ze zich veel beter in haar vel en in het team voelt. Haar nieuwe leiderschapshouding brengt niet enkel rust bij zichzelf maar ook in het team.

De Trust positie verdiepen we in een volgende blog.

Ben je benieuwd waar jouw natuurlijke leiderschapstalenten liggen of welke je net nog verder zou kunnen ontginnen, schrijf je dan meteen in voor onze 1-daagse workshop ‘The leader I am’ op www.komteenpaardindeboardroom.be of neem contact op voor een vrijblijvende verkenning via nadja@noticethedifference.be

PS En ontdek het boek: ‘Komt een paard in de boardroom. Wat paarden kunnen vertellen over leiderschap.’

Nadja Talpaert schreef samen met Dr. Annemieken Van Reepingen het boek ‘Komt een paard in de boardroom – Wat paarden kunnen vertellen over leiderschap’ (Lannoo Campus, 2020).

Klik hier om jouw boek te bestellen of voor meer informatie rond onze leiderschapsprogramma’s.

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?