Notice the Difference!

Wat als je perfect zou weten wat je gelukkig maakt op het werk en daarbuiten?

CoreTalents

Ontdek de meerwaarde van Kerntalenten

Welke PK’s heb ik onder de motorkap? Prettig en performant
Wat als je een accuraat antwoord zou vinden op cruciale vragen als:

Welke job ligt mij en welke niet? Wat geeft of kost mij energie en waarom? Wat is mijn potentieel? Wat kan ik gemakkelijk aanleren? Wat is een slimme volgende stap? Wat is een slechte keuze? Hoe creëer ik mijn eigen succes en geluk op het werk en thuis, ondanks (serieuze) uitdagingen?

En wat als je als personeelsverantwoordelijke of bedrijfsleider kristalhelder in kaart kan laten brengen ‘welke pk’s je onder de motorkap hebt’? Welke natuurlijke sterktes, drijfveren en potentieel je leidinggevenden bezitten? Wie je waar kan laten doorgroeien en wat op voorhand gedoemd is te mislukken?

Zonder wortel, geen bloemen: De KernTalentenanalyse
KernTalenten verwijzen naar de natuurlijke kern van iemand en liggen dus ONDER de laag van klassieke talenten, competenties en vaardigheden. Ze tonen wat je aanleg, je natuurlijke affiniteit, je potentieel en intrinsieke motivatie is.

Klassieke talenten kan je vergelijken met bloemen. KernTalenten zijn de wortels waaraan bloemen kunnen groeien. Zonder wortel, geen bloemen. M.a.w. wat er niet in zit, kan je ook niet ontwikkelen. Maar je kan wel een ‘work around’ vinden of een geschikter takenpakket of een passende verantwoordelijkheid zodat je kan vliegen op de vleugels van je sterkte!

KernTalenten gaan over:

 • jouw aard (‘zijn’: je karakter, je natuur, je persoonlijkheidseigenschappen) +
 • jouw potentieel (‘zullen kunnen’: wat je goed zal kunnen als je beschikt over de minimaal vereiste fysieke en intellectuele capaciteiten, de juiste opleiding en voldoende oefening) +
 • jouw intrinsieke motivatie (‘willen’: wat je echt graag wilt doen).

 

De KernTalentenmethode is ontwikkeld door Danielle Krekels en is gebaseerd op 25 jaar empirisch onderzoek en diepte-interviews eerst met meer dan 12.000 ingenieurs, en sinds 2004 ook met mensen met de meest diverse achtergronden. Het is een nauwkeurige, snelle en praktisch methode die sterk wordt geapprecieerd door de interviewees zelf. Het is bovendien gevalideerd door onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel en heeft één van de hoogste betrouwbaarheidsfactoren.

Binnen NoticeTheDifference! zetten we KernTalenten in naast onze jarenlange ervaring in assessment en ontwikkeling, in coaching en leiderschap.

Hoe speelde je in je kindertijd?
De essentie van de KernTalentenmethode is de ontdekking dat er een heel betrouwbare link bestaat tussen hoe mensen speelden in hun kindertijd en wat ze graag doen als volwassenen. M.a.w. mensen kiezen tijdens hun kindertijd onbewust voor speelgoed, spelletjes en activiteiten die het meest bij hen passen.

Wat je als kind tussen 4 en ca. 12 jaar écht leuk vond, toont jouw uniek KernTalentenprofiel. Een kind wordt bv. niet creatief omdat het met Lego speelt, maar het kind heeft al iets creatiefs in zich waardoor het zich aangetrokken voelt om met Lego te spelen. Hoe sterker een bepaald KernTalent aanwezig is, hoe groter je ‘goesting’ om het te gebruiken en te ontwikkelen en hoe gemakkelijker je er competent kan in worden, hoe meer energie dat het je geeft. Hoe kleiner het KernTalent is, hoe meer moeite je moet doen om er competent in te worden. Hoe harder je er moet voor ‘werken’ en hoe meer energie het kost.

Drie keer betalen
Een verkeerde (carrière/promotie) keuze is vaak pijnlijk en duur. Iemand bevorderen tot het niveau dat boven zijn capaciteiten ligt (i.e. Peter Principle), of iemand een rol geven, die hem/haar uiteindelijk niet ligt, is niet alleen voor de persoon zelf een teleurstellende ervaring, maar ook medewerkers die aan hem/haar rapporteren, lijden eronder.

Een bedrijf betaalt een verkeerde keuze drie keer: (1) het verlies van een beloftevolle medewerker/manager, (2) het verlies van de investering aan tijd, geld, moeite, opleiding en tot slot (3) de kost van een nieuwe selectie/opleiding/rekrutering.

Een juiste (carrière/promotie) keuze geeft winst op verschillende vlakken: meer resultaat voor dezelfde investering, meer output, sterk engagement van de gepromoveerde leidinggevende, medewerkers die liever werken onder competente vleugels, minder absenteïsme, minder ‘collateral damage’.

De verf pakt
Training en opleiding volgen die passen bij je KernTalenten hebben zin, want dan ‘pakt de verf’. Dan ben je daar graag mee bezig en word je daar gemakkelijk competent in. Als iets je totaal niet ligt, heeft het weinig zin hierin te investeren. Wat er niet in zit, kan er niet uitkomen. Van een appel kan je geen peer maken…

Wat is dan het verschil tussen een KernTalenten Analyse en andere vormen van assessment en persoonlijkheidstesten

 • Objectief, geen zelfbeoordeling à niet: ‘wat doe je graag?’ of ‘wat kan je goed?’ maar vertrekkende vanuit je natuurlijke interesses
 • Geen momentopname à lange tijdspanne van 8 jaar (hele kindertijd tussen 4 en ca. 12 jaar)
 • Vragenlijst werkt op prefrontale cortex à verwondering en inzicht met aanzet tot positieve actie
 • Wetenschappelijk gevalideerd à met betrouwbaarheidsindex Cronbach’s Alpha .84
 • Objectief en onafhankelijk à enkel hoe grààg jij toen iets deed, telt
 • Ontdekt en ontwikkeld met >12.000 mensen wereldwijd à geen theoretisch model
 • Latent aanwezig talent à ook niet ontdekte of beperkt ontwikkelde KernTalenten worden ontdekt
 • Unieke combinatie à leemtes (gap-denken) én de waarderende (Appreciative Inquiry) benadering in één test
 • Nauwkeurige, complete foto à alle 23 KernTalenten samen bieden zicht op jouw maximale positieve stretchbaarheid: jouw karakter, jouw talenten en jouw zin om dit alles te ontwikkelen
 • Leidt tot positieve en duurzaam passende keuzes (vanaf 14 jaar), à studie-, beroeps-, werk-, relatie- en andere belangrijke persoonlijke levenskeuzes
 • Zicht op energiegevers én energievreters, het Peter Principe niveau, wat tot onderprestatie en demotivatie drijft en ter voorkoming van burn- en bore-out
 • Kent geen types of hokjes
 • Is levenslang en dagelijks bruikbaar (werk, privé, relaties, groei en ontwikkeling)
 • Heeft een plezierige vragenlijst als basis voor de analyse

 

In onze blog ‘Vermijdt ontgoocheling en verzeker je succes!’ lees je hoe we deze methodiek succesvol ingezet hebben bijeen multinationale klant.

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?