Notice the Difference!

Competitive teamplay, say what?!

Is dat geen tegenstrijdigheid?!

Een competitief iemand wordt vaak beschouwd als iemand die wil winnen, beter wil zijn dan de rest en die eigenbelang laat voor gaan op het teambelang.

Bedrijven zijn op zoek naar een ‘team player’, iemand die goed in teamverband kan werken. We zien het regelmatig voorkomen in de waarden van het bedrijf of het zit verwerkt in de kerncompetenties. In werving en selectie, assessments en development centers wordt competitiviteit soms nog als tegenhanger gezien van teamplay.

Verrassend om te zien is dat in de Verenigde Staten ‘competitive teamplay’ gewoon samengaat en niet als tegenstrijdig wordt aanzien. Het wordt zelfs geprezen en aangeleerd. Hoe zit dat dan?

Competitiviteit anders bekeken
Amerikaanse bedrijven vatten het woord “competitiveness’ anders op dan wij in België.

Voor hen betekent het: “over de kwaliteit beschikken om zo goed als mogelijk te willen zijn, of even goed als mensen met dezelfde competenties of beter dan mensen met vergelijkbare kwaliteiten.” Ze hebben het niet over “willen winnen ten koste van anderen”.

Alleen als je zo goed als mogelijk wil zijn, tel je mee en kan je competitief zijn. Maandelijks evalueren ze tijdens een vergadering hoe tevreden de klanten zijn, wat de klachten zijn, wat een ‘field survey’ hen leerde, wat hun competitief voordeel is t.o.v. de concurrent, waar ze verliezen en hoe ze als team competitiever kunnen zijn.

“Laten we onze competitiviteit aanscherpen” klinkt het op die vergaderingen – ik was erbij- en ze gaan dan aan de slag om elkaar uit te dagen qua verbetering van hun diensten, efficiëntie, enz…

Competitie met jezelf of met de ander?
Amerikaanse bedrijven maken het onderscheid tussen competitie met jezelf of competitie met de ander.

Competitie met jezelf wordt gestimuleerd: ‘steeds jezelf willen verbeteren’, jezelf meten t.o.v. vorige resultaten en telkens beter willen doen.

Competitie met de ander wordt ook gestimuleerd in de betekenis van je graag willen meten met anderen en goed willen doen. Een team doet elkaar groeien op die manier. Teamleden worden vergeleken in een zeer positieve sfeer. Er volgt geen beloning of straf, er is geen leedvermaak of afgunst. Er is een spelelement, een aanmoediging of erkenning voor goed geleverd werk. En er is een teambonus. De teamdoelstelling komt eerst, de individuele doelstelling vloeit daaruit voort. Ze zijn dus op elkaar afgestemd.

Tot slot zien Amerikaanse bedrijven competitive teamplay nodig voor het streven naar excellentie. Een team vol competitieve teamplayers is een team dat wil excelleren, dat zichzelf uitdaagt, steeds beter wil worden, dat prestatiedrang heeft, dat energiek en resultaatgericht is.

Competitieve teamplay wordt gestimuleerd, aangeleerd, gecultiveerd en geprezen.

Een uitnodiging voor ons om er anders naar te kijken.

Het hoeft geen tegenstrijdigheid te zijn. In tegendeel het cultiveert een winnersmentaliteit en doet een team veel sneller groeien.

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?