Notice the Difference!

Neurowetenschap en paardencoaching, vallen die 2 te rijmen?

Toen Annemieken Van Reepingen en ik (Nadja) een paar jaar geleden ons boek[1] schreven, was dat ook vanuit de ambitie om paardencoaching meer sérieux te geven. Wij wisten dat het werkt maar al te vaak moesten we opboksen tegen vooroordelen. Het grote ‘woohoo’-gehalte. ‘Waarom met paarden en niet met een goudvis?’, is een uitspraak die me altijd zal bijblijven.

Leuk maar wat brengt het bij?
Pascale wou wel naar de wei komen voor een sessie met de paarden maar ze was verschrikkelijk bang. Toch won haar nieuwsgierigheid. Daar stonden we dan in het midden van de uitgestrekte weides bij een kudde van 5 paarden, de zon in de rug en de vogels fluitend in de bomen. Bij de eerste oefening hield ze 30m afstand van Tonic, haar veilige zone. Een half uur later stond ze naast hem en streelde zijn nek. “Zo’n lief paard, daar kan je toch geen schrik voor hebben!”, was haar antwoord toen ik vroeg hoe het met haar angst gesteld was.

Uit de neurowetenschap blijkt dat de aanwezigheid van paarden, natuur en natuurgeluiden ons helpen om te ontspannen. Die factoren nodigen ons uit om enkel in het hier en nu aanwezig te zijn, niet bezig met de zorgen van gisteren of het piekeren over morgen. Het aanraken van paarden verlaagt ons cortisolniveau door de aanmaak van oxytocine, zoals je in ons boek al kon lezen. Daardoor vermindert de reactie van onze amygdala[2] op angst verwekkende stimuli en zo neemt ook ons algemeen stressgevoel af.

En dat is maar één van de vele heilzame effecten die oxytocine op ons lichaam heeft.

Figuur 1 – Schematic representation of oxytocin effects on biological systems

Naarmate Pascale er zelf voor koos om haar veilige zone wat te verkleinen, ontspanden de spieren in haar lichaam. Ze begon ook dieper en langzamer te ademen meer vanuit haar buik en ze vulde haar hele longen. Dat is beter dan ademen vanuit een hoge ademhaling, waarbij we ook onze nek-en schouderspieren gebruiken.

Heartmath Institute deed de voorbije jaren al aanzienlijk wat wetenschappelijk onderzoek over de invloed die paarden hebben op ons als mens. In deze video zie je een samenvatting van hun bevindingen.

Een paardenmiddel?
Paarden kunnen op verschillende manieren positieve effecten hebben op mensen, wat kan leiden tot stressvermindering, emotionele openheid, motivatie om te handelen en duurzaam te leren, een groter gevoel van eigenwaarde en meer zelfbeheersing[3].

Onderzoek uit 2021[4] toont aan dat door de inzet van paarden bij coaching de positieve stemming toeneemt en de negatieve stemming significant afneemt in de interventiegroep in vergelijking met de controlegroep. Je mag hier dus uit afleiden dat emoties en gemoedstoestanden bij mensen verbeteren door de hulp van paarden bij coaching.

Omdat paarden instinctief reageren en daarvoor continu de betrouwbaarheid en leiderschapskwaliteiten van hun interactiepartner checken, worden ze ook wel sociale katalysatoren genoemd[5]. Vanuit de vertrouwensband die de mens kan opbouwen met het paard, stelt de coachee zich opener op en komen we sneller tot de essentie van wat hapert en waarom.

Figuur 2 – opdracht die coachees in het kader van het onderzoek uit 2021 door door Kathrin Schütz en Josanne Schmitz kregen in het kader van de coachingsessie.

De opdrachten worden tussendoor ook besproken met de coachee en met de hulp van zelfevaluatie en input van de coach naar de dagelijkse werkcontext of het privéleven vertaald. Onmiddellijk na de sessie zien we een toename van de positieve stemming, waardoor er meer motivatie ontstaat om tot actie over te gaan. (Lees ook onze blog ‘Veerkracht – next level’ over de dopamine loop.)

Coaching met de hulp van paarden kan dus ook positieve effecten hebben op de verwachting van zelfeffectiviteit[6] van de deelnemers, omdat ze nieuwe doelen bereiken in een voor hen onbekende context.

Terug naar Pascale
Pascale leerde dat de angst voor het onbekende haar niet hoefde te verlammen maar dat ze vanuit nieuwsgierigheid best haar grenzen kan verleggen, met aandacht voor wat zij zelf nodig heeft om te springen in het nieuwe avontuur. En springen deed ze! Ze kreeg binnen hetzelfde bedrijf een nieuwe uitdaging aangeboden, die ze na rijp beraad aannam en waarin ze nu uitblinkt. Waar ze vroeger de spotlights schuwde omdat die haar immense stress bezorgden, betreedt ze nu het podium om haar visie uit te dragen binnen haar team en het bedrijf te vertegenwoordigen naar de buitenwereld. En ze schrikt er niet voor terug om de uitdagingen en resultaten te tonen aan haar directie. Altijd spannend jawel, maar nooit meer verlammend.

Wil jij zelf of met je team aan de slag en ben je benieuwd naar wat paarden ook jou kunnen bijbrengen? Stuur dan een mailtje naar info@noticethedifference.be voor een vrijblijvend verkennend gesprek.

*De naam van Pascale in deze blog is fictief om haar anonimiteit te waarborgen.

[1] Komt een paard in de boardroom – Lannoo Campus – 2020
[2] De amygdala is een amandelvormige kern van neuronen in onze hersenen. De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch (dat wil zeggen reflexmatig) plaatsvinden.
[3] Greiffenhagen en Buck-Werner 2011; MacDonald 2004; Otterstedt 2001
[4] Positive and Negative Affects in Horse-assisted Coachings door Kathrin Schütz en Josanne Schmitz; 2021
[5] Schecker et al. 2014
[6] Schütz en Steinhoff, 2019

Meer weten?

Wil je meer weten over deze en vele andere coaching interventies die ook jou verder kunnen brengen op je pad?  Contacteer ons dan vrijblijvend via info@noticethedifference.be

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?