Wat is hartcoherentie?
Hartcoherentie is een wetenschappelijk gefundeerde methode om zelfstandig je stress te leren beheersen. Je hart geeft meer signalen naar je brein dan omgekeerd. Je kan met een eenvoudige oefening je hartritme beïnvloeden zodat je hart zich niet meer in een vecht-of vluchtreactie bevindt, maar in een veilige modus. Daardoor ervaart je lichaam beduidend minder stress en verdwijnen typische klachten die te wijten zijn aan overspanning.
28 ademhalingen per minuut
Rita* werkt veel, heel veel. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en weet dat de afdeling, wat zeg ik, de organisatie staat en valt met haar bijdrage. Want als zij niet zorgt dat de facturatie tijdig buiten kan, komt er ook letterlijk geen cent binnen.
Ons coaching traject start op vraag van haar leidinggevenden, die vrezen dat Rita er mogelijk onderdoor gaat. Maar hoe beleeft Rita zelf haar hoge werkdruk? “Ik doe wat moet. Ik start de werkdag om 6u30 want dan is het nog rustig op kantoor en kan ik veel gedaan krijgen, net als wanneer iedereen ’s avonds vertrokken is. Stress heb ik niet. Ik doe gewoon wat ik kan.”
Maar dan vraag ik Rita om 1 minuut te ademen en te tellen hoe vaak ze inademt. Ze telt 28 ademhalingen per minuut! Als je weet dat een gezond ademritme tussen 4 en de 7 ademhalingen per minuut is, dan geeft dit je al een indicatie.
Ik nodig je graag uit, doe zelf even de test. Ga rustig zitten, voeten op de grond, hoofd recht en neem 1 minuut de tijd om bewust te ademen. Waar strand jij? Is het tussen 7 en 12 keer, dan loop je al stressgevaar. Tussen 12 en 15, dan kamp je met acute stress want dan adem je heel oppervlakkig via borstademhaling en dat kan al lichamelijke problemen geven.
Ik stress?
Rita geeft toe dat ze al jaren last heeft van verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen, terwijl daar eigenlijk geen aantoonbare medische reden voor te vinden is. Stress dus!
Net zoals Rita, beweren veel mensen geen last te hebben van stress terwijl ze toch lijden aan hartkloppingen, gespannen nek- en schouderspieren, slapeloosheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, …. Misschien hebben ze angststoornissen en emotionele uitbarstingen. En toch linken we dat niet aan overspanning omdat we gewoon geworden zijn aan deze constante overprikkelingen. We beseffen niet wat dit met ons lichaam doet.
Als we gejaagd zijn, ademen we heel oppervlakkig en inefficiënt. Onze hartslag resoneert met onze ademhaling en geeft signalen naar het brein. Bij een hoge en onregelmatige hartslag, activeert het angstcentrum in onze hersenen. Dat produceert cortisol om het gevaar het hoofd te bieden. Onze frontale hersenkwab, die instaat voor logisch denken, geheugen en concentratie probeert met alle macht en energie onze angsten de baas te blijven. Daardoor hebben we meer tijd nodig om heldere beslissingen te nemen en daadkrachtig op te treden.
Dit overlevingsproces was bijzonder doeltreffend tijdens de oertijd. Maar door de hoeveelheid prikkels waarmee we vandaag geconfronteerd worden, keert het zich tegen ons.
Hoe draait je dit om?
De enige factor in ons autonome zenuwstelsel die we zelf bewust kunnen sturen, is onze ademhaling. Dus als we onze ademhaling ritmischer en dieper maken, kunnen we dit proces ook weer omdraaien. Onze hartslag gaat in resonantie met onze ademhaling en ons hart geeft signalen van veiligheid naar onze hersenen en brengt weer evenwicht in ons brein en zenuwstelsel. Zo komt er meer ruimte in onze frontale hersenen om te focussen en snel logische beslissingen te nemen.
Het onderstaande onderzoek toont aan dat door het bewust veranderen van je emotionele gesteldheid via je ademhaling, de stromen neurologische input van het hart naar de hersenen veranderen. Mensen ervaren meer balans en harmonie en natuurlijke herstelprocessen worden vergemakkelijkt.
En Rita?
Rita ging aan de slag met ademhalingsoefeningen en was verbaasd dat na amper een week haar ademfrequenties al duidelijk afnamen. Na een 4-tal weken merkte ze dat ze zich ’s morgens beter uitgeslapen voelde en na een 7-tal weken dat ze minder vergat.
Wordt vervolgd …
Wil jij ook je veerkracht verhogen en ervaren hoe je met minder meer gedaan krijgt? Contacteer ons voor een kennismaking via info@noticethedifference.be
* Rita is een schuilnaam om de privacy van onze coachee te garanderen