Notice the Difference!

Coaching – conversatie en zoveel meer!

Toen ik dit kunstwerk ontdekte bij mijn favoriete decoratiewinkel enkele jaren geleden, voelde ik me er meteen toe aangetrokken. Zelfs zonder de titel te kennen, vond ik het bijzonder passend in mijn coachingspraktijk. Want wat is coaching anders dan mensen verbinden? Hen terug in verbinding brengen met zichzelf in eerste instantie om dan te kunnen verbinden met anderen. Dat doen we als coaches ogenschijnlijk (enkel) in conversatie maar onder de waterlijn speelt er natuurlijk heel wat meer…

Verbinden met jezelf
Ja, daar gaan we weer! Weer die verbinding waarover we het in vorige blogs en ook in ons boek al over hadden… Ik wijdde ook een podcast aan de toepassing van verbinding in leiderschap, op uitnodiging van de International Coach Federation (ICF). Maar wat is dat dan precies en hoe weet je dat je in verbinding met jezelf bent? Wel eigenlijk is verbinding met jezelf terug te brengen naar heel diep luisteren naar wat je vanbinnen denkt, voelt en ervaart, deze 3 bronnen van informatie op elkaar afstemmen en van daaruit ook handelen.

Soms hebben coachees vlot toegang tot deze bronnen en komen ze er in een verdiepend gesprek makkelijk achter. Zoals toen een leidinggevende van een grote dienst vaststelde dat ze uitgeput was omdat ze voor zichzelf andere maatstaven hanteerde dan voor haar medewerkers als het ging over het aantal werkuren dat ze moest presteren. En daardoor stelde ze ook contraproductief voorbeeldgedrag naar hen toe.

“People don’t listen to you speak; they watch your feet.”

Soms is het wat dieper graven en kunnen hulpmiddelen ondersteuning bieden in het verhelderen van wat onderhuids sluimert.

Dankzij de KernTalentenAnalyse kwam psychiater Johan Newell erachter waarom hij zijn energie in zijn huidige rol voelde weglopen (zie vorige blogs).  Hij ging er zijn professionele beslissingen op richten en bracht meer balans in zijn privéleven waardoor hij nu wel weer de kracht ervaart om te doen wat hij doet. Zijn getuigenis hoor je hier:

Johan Newell

Paardencoaching
Onze paarden bieden hier natuurlijk ook een fantastische bron van informatie. Zoals een coachee getuigt; Het afgelopen jaar was een moeilijk jaar. Zelfs een rotjaar op professioneel vlak. Ik slaagde ik er niet helemaal in om er op een gezonde en constructieve manier mee om te gaan. Hoewel ik mezelf als een 4×4 beschouw, had ik naar mijn gevoel mezelf helemaal vastgereden in een aanhoudende stroom van modder. […] De paardensessie heeft me vooral doen inzien dat ik met twee maten en gewichten weeg. Ik voel heel veel liefde en begrip voor anderen en tegelijk ben ik heel hard voor mezelf. Ik zou niemand ooit bewust behandelen zoals ik het met mezelf doe. […].“

Verbinden met anderen
Er staan ook 3 mensen op het kunstwerk. Ook dat triggerde me meteen want in de gesprekken die ik voer met mijn coachees met zijn in de achtergrond natuurlijk ook verschillende andere partijen betrokken. Soms is dat de leidinggevende, of een HR-verantwoordelijke of het team, de afdeling, de organisatie, het gezin of andere belanghebbenden. Sommigen onder hen kunnen we betrekken in het intakeproces van het coaching traject, anderen komen ter sprake of worden ‘opgesteld’.

Opstellingen
Systemisch werken ofwel opstellingenwerk is een methode om meer helderheid te krijgen in die (vaak ook onbewuste) belemmerende patronen en overtuigingen, of vertroebelde relaties tussen mensen en in teams. Deze opstellingen kunnen worden opgezet met personen in levenden lijve, met paarden, met Lego of Playmobil of gewoon op papier. Ze brengen verhelderende inzichten in wat er is en wat kan worden. Opnieuw een methodiek die uitnodigt om dingen boven water te krijgen, ernaar te kijken en dan bewust een keuze te maken rond hoe je ermee verder wil.

Wil je meer weten over deze en vele andere coaching interventies die ook jou verder kunnen brengen op je pad? Contacteer ons dan vrijblijvend via info@noticethedifference.be

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?