Notice the Difference!

Shifts in coaching

Er zit beweging in het coachingdomein! Ja, ik had het zelf ook al vastgesteld maar nu hoor ik die bevestiging via verschillende bronnen. Ook de International Coach Federation (ICF) past de beschrijving van haar competenties voor certificatie van de verschillende coachingsniveaus hieraan aan. En ik hoor het van coachees door de thema’s die ze aankaarten, welke interventies hen de meeste toegevoegde waarde brengen en de resultaten, waarvan ze getuigen in hun dagelijkse business context.

Wat is er dan aan de hand?
Tijdens de laatste jaren stellen we vast dat er systematisch een verschuiving is opgetreden van het tips & tricks coachen: het aanreiken van technieken en instrumentele hulpmiddelen om gedrag en vaardigheden bij te stellen naar aanleiding van specifieke ontwikkelingsobjectieven, naar transformationeel coachen voor persoonlijke en professionele groei, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarin leggen we meer nadruk op de mens als onderdeel van een holistisch systeem, waarin processen en onderlinge relaties spelen en waar wendbaarheid en veerkracht centraal staan.

Vreemde eend?
Coaching is zeker geen vreemde eend in de bijt want ook in de maatschappij zie je de laatste jaren een dergelijke verschuiving, die vermoedelijk nog in een stroomversnelling werd gebracht door de pandemie. Mensen zoeken meer balans in zichzelf en voor zichzelf. Het succes van wandelen in de natuur, yoga en meditatie is daar niet vreemd aan. Alsof we meer beseffen dat we één zijn met elkaar en met de natuur en dat we kracht kunnen putten uit deze verbinding.

Wat is verbinding dan?
Brené Brown, professor in sociale wetenschap aan de universiteit van Houston, omschrijft verbinding als de energie die tussen mensen ontstaat wanneer ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel. Die definitie handelt over verbinding tussen mensen, maar geldt evenzeer als het gaat over verbinding met de dieren, de natuur of met jezelf. De verbinding met jezelf versterken blijkt de essentiële voorwaarde voor succesvol leiderschap zoals Dr. Annemieken Van Reepingen en ik beschrijven in ons boek ‘Komt een paard in de boardroom’, Lannoo 2020.

Hoe die verbinding versterken?
Als verbinding met jezelf meer wendbaarheid en veerkracht biedt in werk en leven, hoe kan je die dan versterken? Eigenlijk is er niets moeilijks aan want verbinding begint met het luisteren naar je eigen lichaam, je bewust worden van wat je denkt, wat je voelt en wat er in je lichaam gaande is. Het gaat over het ontwikkelen van meer zintuigelijke en lichamelijke waarnemingen bij jezelf en van daaruit naar anderen en naar de wereld. Het gaat over voluit in het moment aanwezig zijn en weten wat je voelt en wat dingen, woorden, situaties met je doen. Het gaat om je eigen fysieke ruimte meer in te nemen en te luisteren naar alles om je heen.

Begin dit jaar deed ICF een oproep aan zijn Master Certified Coaches van over de hele wereld om via een podcast te delen op welke wijze zij meerwaarde brengen in hun coachingstrajecten. Ik ging daar graag op in en werd geselecteerd voor publicatie. Als je benieuwd bent rond hoe jij een sterker leider kan zijn vanuit meer verbinding, luister dan hier naar mijn podcast.

En daar zijn er paarden of ook niet
Wil je ervaren hoe verbonden je echt bent met jezelf en hoe effectief je bent in het leiden van anderen, dan spiegelen onze paarden je als de besten. Want leiderschap zonder verbinding werkt voor geen meter bij hen.

Maar ook als paarden je meer afschrikken dan aantrekken, zijn er andere wegen om bij jezelf te komen zoals dans, lichaamswerk, yoga, krijgskunsten, mindfulness en transformational presence. Naast MCC ben ik ook gecertifieerd Tranformational Presence Coach, doe ik aan yoga en heb ik 5 jaar ballet en 8 jaar gevechtsporten beoefend. Of hoe alle puzzelstukjes plots in elkaar vallen…

Wil je meer weten of zelf ontdekken hoe je die verbinding kan versterken en vertalen naar de werkvloer? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek via info@noticethedifference.be