Notice the Difference!

Feel the fear and do it anyway!

Tonic†

Bernard volgde een individueel leiderschapstraject bij mij, toen ik hem voorstelde om mijn paard in te schakelen in de begeleiding. Bernard reageerde totaal van zijn apropos; “ik heb schrik van paarden!! Maar ik moet dat doen, hé?!” en dan zonder enige reactie van mijn kant: “Ja, ik moet dat doen.” Daarna zichzelf overtuigend: “Ik ga dat doen! Ja, ik doe het!”

Bernard worstelt met onzekerheid en zelftwijfel en pakt dit zeer bewust aan zowel met een psycholoog wat het persoonlijke deel betreft, als in de coaching voor het werkgedeelte. Hij neemt wat hem al die jaren in de tang hield, nu bij de hoorns en kijkt het monster recht in de ogen. Ook zijn angst voor paarden…

Niet langer in de tang.
En terwijl we samen staan te praten naast mijn paard Tonic, met een veilige afsluiting tussen ons in, check ik even hoe het met de zenuwen is alvorens te beginnen. “Welke zenuwen?”, vraagt Bernard verbaasd. “Wel, had je niet aangegeven dat je schrik had van paarden?” “Ja, klopt”, zegt Bernard, “maar dat heb ik niet meer. Ik kwam dit weekend tot de constatatie dat ik nog steeds leef met overtuigingen van 25 jaar geleden. Sommige van die overtuigingen zijn achterhaald of totaal op niets gebaseerd. Dus, eigenlijk heb ik vandaag geen schrik meer van paarden!” Bernard komt tot de vaststelling dat wat hij altijd voor waar heeft aangenomen vandaag niet meer waar is. Dit kan dus als overtuiging worden geschrapt. Hij kan nu geheel nieuwe ervaringen toelaten in zijn leven …. Zijn gedachten/hoofd namen een loopje met hem maar eigenlijk was daar geen grond voor.

‘Feel the fear and do it anyway’
‘Feel the fear and do it anyway’ is de titel van een boek door Susan Jeffers. Deze titel heeft veel coachees geïnspireerd tot het verleggen van grenzen zowel in de werkomgeving als in de sociale kring. Soms volstaat het om de angst te herkennen, te erkennen en hem dan recht in de ogen te kijken en dan de uitdaging aan te gaan.

Mijn coachee Ester: “ Het is al jaren geleden dat we samen een coaching traject doorlopen hebben, maar ik wou je toch eens laten weten dat ik daar nog dikwijls aan terugdenk en op terugval. Zelfs heel recent toen ik gevraagd werd om mijn strategie voor te stellen aan het “Executive Steercommittee” waarin niet alleen een aantal Executive Leaders aanwezig waren maar ook onze CEO! Dit was echt wel uit mijn comfortzone, want mijn zelfvertrouwen speelt me soms nog wat parten. Ondanks de goede voorbereiding was ik toch nog onzeker en nerveus. Maar ik ben de vergaderzaal binnengestapt en dacht – komaan – Feel the fear but do it anyway! De waarderende feedback die ik kreeg, sterkt me bij mijn volgende uitdaging! Deze ervaring gaf me vleugels.”

Welke angsten houden jou nog tegen om volop te kunnen gaan voor je doelen? Ben je benieuwd naar hoe je deze angsten kan omzetten in helpende overtuigingen die je juist kracht geven? Neem dan contact op voor een vrijblijvende verkenning via nadja@noticethedifference.be

PS Komt een paard in de boardroom.

Nadja Talpaert schreef samen met Dr. Annemieken Van Reepingen het boek ‘Komt een paard in de boardroom – Wat paarden kunnen vertellen over leiderschap’ (Lannoo Campus, 2020).

Klik hier om jouw boek te bestellen of voor meer informatie rond onze leiderschapsprogramma’s.

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?