Notice the Difference!

Leiderschap – De Kracht van dosering

Tijdens deze coaching sessie is het Gerards doel om het paard Tonic een aantal stappen te laten zetten zonder touw of halster en zonder aanraking. Ze staan samen in een afgespannen deel van de wei. Gerard merkt dat Tonic niet zo vlot meewerkt. Het paard staat aan de grond genageld ondanks alle verwoede pogingen van Gerard om het paard in beweging te krijgen. Plots maakt Gerard zich heel groot en begint met een touw wild om zich heen te slaan. Daar schrikt Tonic behoorlijk van: hij gooit zijn hoofd in het rond, vertrekt in galop en springt meteen over de afspanning die de weide in tweeën deelt. Gerard probeert het nog eens op dezelfde manier en opnieuw gaat het paard er als een haas vandoor.

Falen is (g)een optie!
Dit ‘alles of niets scenario’ is heel herkenbaar voor Gerard. Hij geeft zijn teams een opdracht en gaat er dan vanuit dat zijn medewerkers zijn gedachten kunnen lezen en deze opdracht zullen uitvoeren zoals hij het in zijn hoofd heeft. Wanneer de output niet voldoet aan de niet helder gecommuniceerde verwachtingen, en er al zeer kostbare tijd is verloren gegaan, stijgt Gerards ongeduld en de druk in de ruimte in een oogwenk. Falen is geen optie voor Gerard! Als de zaken niet lopen zoals hij gepland heeft, durft hij wel eens zijn geduld te verliezen. Hij verheft dan zijn stem, zegt ongefilterd wat hij denkt en blijft duwen tot hij de dingen gedaan krijgt. Binnen de hele organisatie is zijn persoonlijke stijl gekend en berucht. Sommige collega’s ervaren al stress wanneer ze zijn naam nog maar op hun telefoonschermpje zien verschijnen. Tot Gerards grote onbegrip wordt dit gedrag in zijn werkomgeving vaak geïnterpreteerd als een gebrek aan respect voor de andere. Maar dat bedoelt hij toch niet zo!

Nadja Talpaert

Het kan ook anders
Na deze reflectie met Nadja is de uitdaging voor Gerard echter helder: “Hoe kan ik de druk systematisch opvoeren tot het gewenste gedrag en dan ook tijdig de druk terug aflaten, zonder deze geheel weg te laten vallen?” Gerard beseft dat zijn te hoge druk de ruimte en motivatie wegneemt voor spontaan en enthousiast meewerken. En het kan anders … dat ondervindt hij aan den lijve wanneer Tonic in een mooie cirkel rond hem loopt, van stap, naar draf naar een rustig galopje en terug…

Wil jij ook je leiderschap testen en ervaren hoe je met minder meer gedaan krijgt? Contacteer ons voor een taster via info@noticethedifference.be

Masterclass

Herontdek de Kracht van Teamwerk

Een zelflerende Masterclass voor leiders en HR-Professionals.

Aankomende 31 mei nemen we je mee op een unieke reis naar de kern van effectieve teamdynamiek. Onze speciaal ontworpen masterclass, “Teams On Track“, is jouw sleutel tot het ontgrendelen van het volledige potentieel van jouw team, waardoor je niet alleen de uitdagingen van vandaag aanpakt maar ook een fundament legt voor blijvende verandering.

Ben jij klaar om impact te hebben? Klaar om het verschil te maken?