Op 20 februari 2024 spraken wij, Nadja Talpaert en Annemieken Van Reepingen, op een thema-avond over paarden en stressregulering. De uitnodiging kwam van het Postgraduaat Inspirerend Coachen van de Arteveldehogeschool in Gent. Het onderwerp had duidelijk de nodige nieuwsgierigheid gewekt, de zaal zat afgeladen vol. De vragen die we na afloop kregen, getuigden van een kritische open geest en een hartverwarmende interesse.
Wat is het belang van stressregulering?
- 17% van de Vlaamse werknemers kampt met stress en burn-out[1]
- Ruim 7,6% heeft burn-out klachten
- Nog eens 9,5% zit in de gevarenzone
- Dat betekent in het totaal 460.000 mensen!
- 60 tot 80% van de bezoeken aan de huisarts zijn stressgerelateerd[2]
Deze cijfers stijgen nog elk jaar: de hoogste tijd dus om in te zetten op preventie!
De kracht van een paardenhart.
Wist je dat het elektromagnetische veld van het paardenhart vijf keer groter is dan dat van ons? Daardoor zijn ze veel gevoeliger voor de energie om hen heen, en dus ook voor de energie die wij uitzenden. In een straal van 20m, pikken zij die energie en emoties op en reageren daarop. Zo laten ze ons zien wat wij voelen, zelfs als we ons er niet van bewust zijn.
En wist je dat het hart van het paard ook drie keer langzamer klopt dan dat van ons? Wanneer ons hart en lichaam verbinding maken met deze energie, voelen we verlichting. We ervaren een gevoel van welzijn, we vertragen en voelen zo wat er in ons omgaat. Omdat ook onze ademhaling vertraagt in de nabijheid van paarden verlaagt onze hartslag, onze bloeddruk daalt, onze spieren ontspannen, de aanwezigheid van stresshormonen neemt af. We krijgen rust in ons hoofd.. Hoe dit werkt lees je in een volgende blog rond hartcoherentie.
Hier en nu
Paarden zijn altijd in het hier en nu.
Wij zitten vaak met onze gedachten bij wat voorbij is, misschien uit nostalgie omdat vroeger alles beter was, of uit oordeel en zelfoordeel.
Of we piekeren over wat nog moet komen maar zijn ons zelden bewust van wat er hier en nu in ons lijf aan de hand is.
Door ons systeem te vertragen, nodigen de paarden ons ook uit om meer in het moment aanwezig te zijn bij wat er is.
Gin en Norah*
Norah komt voor een paardensessie samen met collega-coach Audrey Polak, Audrey is ervan overtuigd is dat Norah baat zou hebben bij een ‘paardenmiddel’.
Norah is net teamleider geworden en worstelt met de invloed die ze heeft op haar nieuwe team. Ze twijfelt aan zichzelf en het wordt haar allemaal wat te veel. Bij de start zegt ze dat ze het best spannend vindt bij de paarden. Ze heeft wel wat schrik. We stappen de wei in en Gin kijkt direct in onze richting. De andere 4 paarden negeren ons volledig en grazen gewoon verder. Terwijl Norah nog even vertelt waar ze mee worstelt, komt Gin voorzichtig stap voor stap dichterbij. Ik check regelmatig hoe Norah zich hierbij voelt, maar de schrik lijkt snel vergeten. En voor we het goed beseffen staan Norah en Gin neus aan neus.
Norah laat haar tranen de vrije loop , Gin staat bij haar: neus aan neus, een neus op haar mouw, zijn hoofd boven haar hoofd terwijl ook hij spanningen loslaat door te zuchten, te kauwen en zijn lippen te likken. Audrey en ik staan erbij, holding space. Wij zijn de stille getuigen van het opruimwerk dat gebeurt in de interactie tussen mens en paard.
Mijn soms zo onstuimige volbloed zag ik nog nooit zo zorgzaam en geduldig.
Na een halfuurtje denk ik:
“We moeten toch iets doen nu, een oefening. Wat zal de coachee anders vertellen straks aan haar kinderen en op het werk? “ Dus neem ik een touw en presenteer dat aan Gin, die in volledige vrijheid bij Norah stond tot nu toe. Gins hoofd maakt een kwartdraai in mijn richting en terwijl hij me aankijkt, lees ik in zijn ogen: “Veel te vroeg! Laat me mijn werk afmaken.” Ok, begrepen! Ik leg mijn touw weer opzij terwijl Gin terugkeert naar zijn 1 op 1 met Norah. Na een 10-tal minuutjes, draait het paard zich naar mij en zucht. Ik mag hem aanhaken. De emoties hebben een plaats gekregen. Nu kunnen we rond haar (zelf-)leiderschap aan de slag.
Haar coach vertelt me maanden later: “Doordat Norah de ruimte heeft gekregen om haar emoties te tonen, heeft ze ingezien hoe waardevol dit is. Ze luistert in haar leiderschap ook meer naar wat haar emoties haar vertellen, waardoor ze sterk in verbinding is en blijft met zichzelf én haar team.”
(c) coachee Norah, coach Nadja, coachpaard Gin en co-coach Audrey
En wat met de stress van de coachpaarden?
Gelukkig valt dat allemaal goed mee! De paarden die wij inzetten in coaching kunnen voor en na hun werk terecht in hun kudde om zichzelf te reguleren. Wetenschappelijk onderzoek over dit thema leert dat coachpaarden en therapiepaarden gemiddeld weinig stress ervaren bij coaching en therapiesessies. Dat bevestigt ook het onderzoek dat hierover in de afgelopen 2 jaar is gedaan door Aeres Hogeschool (Nederland) en werd gepresenteerd tijdens het Symposium Welzijn Coach- en Therapiepaarden op 6 april j.l. in Dronten.
Zelf aan de slag?
Wil jij op een laagdrempelige manier zelf komen ervaren wat paarden voor jou kunnen betekenen, kom dan langs op één van onze tasters. Data en locatie vind je in onze kalender.
Of wil jij op een andere manier met je team aan de slag? Minder vanuit de ratio maar meer vanuit wat er is in het hier en nu, stuur dan een mailtje naar info@noticethedifference.be voor een vrijblijvend verkennend gesprek.
(c) Nadja Talpaert
*De naam van de vermelde coachee in deze blog is gewijzigd om haar anonimiteit te waarborgen. De paarden worden wel bij naam genoemd 😉
[1] Onderzoeksgroep Arbeids- Organisatie- & Personeelspsychologie KUL, 2019
[2] HeartMath Insititute – https://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/resilience-stress-and-emotions/