Katrien trok naar het Hoge Noorden

Katrien trok naar het Hoge Noorden

Sinds 2014 verzorgen wij voor de Solina Group hun Sol’n School Management Programma … en dat doen we al al die jaren met veel plezier in Belgie, Nederland en vooral veel in de Nordic Area. Omdat wij graag onze klanten ook van binnenuit leren kennen, kreeg Katrien een aantal weken geleden een rondleiding in de Solina productie eenheid in Malmö.

En al haar zintuigen werden daar op scherp gesteld: de organisatie van alle aparte kruiden in een veelheid aan verpakkingen vormen een ware lust voor het oog, de explosie aan geuren: kaneel, kardemom, curry, … brachten haar op slag op een reis doorheen de wereld. De zachte stoffen van de beschermkleding waarmee je hoofd, schoenen … (en de mannen zelfs hun baard) mag bedekken om contaminatie te vermijden, het zo stille zoemen van de vorkheftrucks dat er zelfs spiegels aan het plafond nodig zijn om de veiligheid te garanderen … Een intense en  smakelijke ervaring.

Maar meer nog dan haar zintuigen in de factory, werd haar hart geraakt tijdens het bezoek aan de kantoren. Want ondanks de razendsnelle groei van de organisatie en de werkdruk die daar onvermijdelijk bijhoort, heerste daar een heerlijke serene rust en een warm contact tussen de medewerkers. En dat leidde onvermijdelijk tot de vraag aan HR Manager, Nina Martinsen : hoe blijven jullie in al deze drukte aandacht besteden aan de verbondenheid en het welzijn van jullie medewerker? De antwoorden waren even verrassend als eenvoudig:

Elke vrijdagmiddag is er “fika”, wat zoveel betekent als “samen koffie drinken met een gebakje”. Dit wordt door het bedrijf georganiseerd en zonder uitzondering bijgewoond door alle aanwezige medewerkers: een informeel momentje om voluit met elkaar te verbinden, de ervaringen van de week te delen en vanuit die ontspanning het weekend in te stappen … (Wist je trouwens dat “fika” komt van het woord “kaffe” dat die dekselse Zweden gewoon hebben omgedraaid en daarna verbasterd?)

Bij het inrichten van de nieuwe bureaus werd enerzijds rekening gehouden met de nood aan rust om efficiënt te werken door het aantal mensen met wie je een bureau deel te beperken en anderzijds met de behoefte aan verbinding en transparantie door grote glaspartijen en open deuren. Dankzij het warme Zweedse design met veel hout voelt die openheid bovendien heel erg natuurlijk en uitnodigend aan.

En …  geloof het of niet, Solina Zweden heeft haar eigen massageruimte met professionele masseurs waar elke medewerker wekelijks een half uur gebruik van kan maken (en dat ook vlotjes doet)… met niet alleen een hogere tevredenheid tot gevolg maar ook een terugval in ziekteverzuim van maar liefst 4%.

Hoe zou jij dat naar jouw organisatie kunnen doorvertalen? Katrien heeft bij haar terugkeer alvast alvast een heerlijke massage voor zichzelf geboekt:) … en haar collega’s wachten nu op het gebak voor de volgende vergadering. Met minder nemen we geen genoegen.

Solina, wadisda? Solina Group is een internationale groep die wereldwijd oplossingen ontwikkeld samen met hun klanten op het gebied van smaak en visuele voorstelling van voeding, functionele ingrediënten (bv rond textuur, houdbaarheid) en toegepaste dieetproducten.