Hoe overleef je de vakantie?

Hoe overleef je de vakantie?

De papieren en online nieuwskanalen staan er vol van: onheilsberichten over hoe stresserend vakantie wel kan zijn! Daar doen wij niet aan mee. Daarom bieden we je graag een aantal eenvoudige tips aan om met volle teugen te genieten van je vakantie en met opgeladen batterijen het najaar in te duiken: onze 5 G’s.  Met dank aan het Tijdschrift voor Psychologie 🙂 voor de inspiratie.

  1. Geniet van het moment. Kijk om je heen en geniet van het paradijsje waar je terecht bent gekomen. Denk nog niet aan wat je die avond gaat eten of waar, maak je geen zorgen over het programma voor morgen en laat vooral al het werk dat je hebt achtergelaten, écht achter je. Het is nog tijd genoeg om er terug over te beginnen piekeren op je eerste dag terug aan het werk :). Al is piekeren nooit een goed idee… Hou ook ruimte voor spontaneïteit: ga een keer een stad in zonder stadsgids en verdwaal in de kleine straatjes. Begin eens een dag zonder plan, laat staan planning! Laat je leiden door je gevoel.
  2. Gun jezelf offline tijd. Het is echt niet nodig om van elke plek waar je komt een foto te delen op je sociale media. Doe eens een uitstapje waarbij je de smartphone achterlaat in je vakantieverblijf. Ga gezellig tafelen zonder gsm’s bij de hand. Maak écht contact met je reisgenoten. Ben je onmisbaar voor je werk (wat je jezelf wijsmaakt by the way), plan dan één momentje in de dag om je mailbox te checken. Of beter nog: spreek met één contactpersoon op het werk een codewoord af dat hij of zij je stuurt wanneer je absoluut moet inbellen. En spreek goed af welke noodgevallen het gebruik van dat codewoord rechtvaardigen.
  3. Ga een keertje uit je comfortzone en doe iets wat je normaal niet zou doen. Onderneem een activiteit die je normaal niet zou doen: snorkelen wanneer je niet graag onder water zwemt, lijf en leden op de dansvloer gooien in die Argentijnse tangoclub, van die hoge waterglijbaan gaan, … Het is buiten je comfortzone dat je persoonlijke groei begint. En je voelt écht dat je leeft: de adrenaline giert door je lijf maar gevaarlijk wordt het niet zo gauw :).
  4. Ga de dag dankbaar in en sluit hem ook zo af. Hetzelfde kan je doen met de vakantieperiode. Zo maak ik van elke dag op vakantie een mini-reisverslagje met expliciete aandacht voor wat waardevol was die dag. Heel mooi om dat jaren later eens terug te lezen. Hier bestaan ook dagboek-apps voor, maar let dan op met regel nummer 2. Ook mooi is met je reisgezellen elke dag even stil te staan bij waar je dankbaar of blij voor bent geweest. En die laatste brengt ons naadloos bij de laatste tip:
  5. Geniet ervan om de relatie met je dierbaren te versterken. Doe leuke dingen samen, zet een boom op over wat ieder bezig houdt. Zoek de diepgang op in gesprekken. Voer de gesprekken waar je tijdens het jaar de tijd niet voor neemt. Haal de banden aan.

We wensen je een deugddoend verlof en ontmoeten je graag opnieuw aan de andere kant van de zomer.