Coach in de kijker: de passies van Nadja

Coach in de kijker: de passies van Nadja

Voor wie het nog niet wist: Nadja heeft een passie. Eigenlijk heeft ze er twee. Of misschien nog wel meer, maar de twee waarover we het hier graag even hebben zijn ook van bijzonder belang voor onze klanten. Nadja is immers een onvoorwaardelijk paardenliefhebster. Onverbeterlijk paardenfan ook, want wanneer we samenkomen en ze begint over haar paard Tonic weten we dat we een subtiele interventie zullen moeten doen om het diezelfde dag ook nog over iets anders te kunnen hebben.:) Waar het hart van vol is, niet waar… Tweede passie van Nadja is coaching. Niet zomaar coaching, ah neen. Nadja is MCC-coach bij The International Coach Federation (ICF). Zo lopen er nog niet teveel rond in België. En de combinatie van beide is al helemaal uniek. 

De laatste jaren heeft Nadja sterk geïnvesteerd in haar persoonlijke ontwikkeling als Horse Assisted Coach. Een opleiding ‘Systemisch Coachen met Equus‘ in Nederland was de eerste stap. En recent rondde ze de opleiding ‘Coaching Skills through Horse Wisdom bij Annemieken Van Reepingen af. Daar hebben we het laatste nog niet van gezien. Naar het schijnt zitten er mooie projecten in de pipeline. Meer daarover later… zo heeft u een reden om deze blog te blijven lezen nietwaar.

Een mooi project dat afgelopen zomer kleurde situeerde zich in de context van een GO-scholengroep.

Setting: 2 interne kandidaten solliciteren in het voorjaar voor dezelfde job: een overkoepelende leidinggevende rol binnen een scholengemeenschap. Na hun development center blijken beiden enkele ontwikkelingspunten te hebben waarin de organisatie hen zo goed mogelijk wil ondersteunen in aanloop naar het finale assessment op basis waarvan de keuze voor de meest geschikte kandidaat zal plaatsvinden.  De organisatie beslist een beroep te doen op 2 coaches van NtD! om elk één van de kandidaten te begeleiden op hun ontwikkelingspad en hen te ondersteunen in het concretiseren van hun visie rond hun toekomstige rol.

Aanpak: Katrien en Nadja nemen de uitdaging aan en creëren een traject dat deels individueel verloopt, deels samen.  Als eerste etappe wordt gekozen voor een workshop van 3u rond visie ontwikkeling en daar zal Tonic, het paard van Nadja, een belangrijke rol bij spelen.  Tijdens deze workshop werden de beide coachees (beiden zonder enige ervaring met paarden, eentje met wat angst) uitgenodigd om te reflecteren rond hun eigen leiderschapsstijl vanuit hun observaties van de kudde, om daarna elk hun eigen visie op te stellen met alle beschikbare materialen en het paard doorheen hun gebouwde constellatie/hindernissenparcours te loodsen.  Elke deelnemer legde het parcours 2 maal af en stelde vast dat het leiden van het paard steeds op dezelfde hindernissen hapert.  Hmmm, wat zou dat betekenen? Enerzijds gaf hen dat informatie rond welke elementen zij in hun visie nog verder dienden uit te werken, anderzijds liet het hen ook toe om te ervaren hoe hun leiderschap vertrekt vanuit hun eigen essentie en dat de pure kracht van leiderschap van binnenuit komt.  Het paard reageerde vooral op hun intentie voor zover deze gealigneerd was met hun gedrag en houding.

Beide coaches kozen ervoor om hen deze ervaring te laten delen omdat dit voor een dubbel leereffect zorgde.  Aan de ene kant gingen ze zelf door de ervaring en aan de andere kant konden ze hun eigen ervaring verdiepen en verankeren in de observatie van hun collega. Aangezien in de organisatie ook heel transparant wordt omgesprongen met de kandidatuurstelling en de selectieprocedure en beide kandidaten ook na de finale beslissing nog met elkaar zullen samenwerken, zagen alle belanghebbenden geen bezwaar in deze format.

Het verdere verloop van het coachingtraject liep individueel waarbij enkele tussentijdse opdrachten werden afgestemd om op te bouwen naar een doorleefde visie rond hoe zij zich elk deze rol zagen opnemen en welke uitdagingen zij in dat kader voorzagen.

Resultaat: Beide kandidaten werden weerhouden op het assessment en werden uitgenodigd voor een verdere selectieronde die maanden na de beoogde deadline leidde tot de keuze van de finaal-uitverkorene.  De feedback van de adviesraad was dat beiden zich ontpopt hadden tot zeer valabele kandidaten en sterk gegroeid waren doorheen dit traject. De paardensessie heeft daar wezenlijk aan bijgedragen.

Coachinginterventies met behulp van paarden kunnen op individueel en teamniveau ingezet worden. Meer weten? Neem dan gerust contact op: Nadja vertelt je er graag alles over. Voorzie wel voldoende tijd in uw agenda, want wanneer Nadja begint te vertellen… zeg niet dat we het u niet verwittigd hadden ;).